Dietoterapia

Dietoterapia to odpowiednio dobrana i zbilansowana  dieta w wybranych jednostkach chorobowych uwzględniająca indywidualne cechy organizmu pacjenta. Dieta ta odgrywa szczególną rolę i stanowi integralną część procesu leczniczego. Jej celem jest  poprawa i utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia, poprawa rokowania i przyspieszenie wyleczenia.

W wielu przypadkach w których medycyna konwencjonalna jest bezradna to  odpowiednio dobrana dieta rozwiązuje często wieloletnie problemy pacjenta.


Jednostki chorobowe, w których się specjalizuje to m.in.:

  • choroby o podłożu metabolicznym (cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, dna moczanowa, hipercholesterolemia);
  • choroby autoimmunizacyjnych (m.in Hashimoto, RZS, toczeń, łuszczyca, Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Choroba Leśniowskiego-Crohna,);
  • choroby układu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy,
  • refluks pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby wątroby, zespół jelita drażliwego, problemy jelitowe, dysbioza jelitowa);
  • niedokrwistości;
  • osteoporoza
  • atopowe zapalenie skóry, egzema;
  • utajone nadwrażliwości pokarmowe, alergie, nietolerancje pokarmowe;
  • zaburzenia spektrum autyzmu;
  • zespoł chronicznego zmęczenia (CFS);
  • zaburzenia pracy tarczycy;
  • zespoł policystycznych jajników oraz endometrioza;
  • depresja
  • żywienie kobiet w ciąży oraz dzieci;

NIE CZEKAJ do jutra. ZACZNIJ już dziś!